lørdag 10. april 2010

GODT PRESSEBILDE





















NASJONALT TRAUME
Vietnamkrigen gjorde det tydelig at selv om USA er i stand til å nedkjempe regulære hærer, har de problemer med å bekjempe opprørsbevegelser. Dette bildet mener jeg er et godt pressebilde, som viser relasjonen mellom en US Marine-vakt som passer på en Viet Cong-fange i 1965.

Foto: AFP

torsdag 8. april 2010

NYHETSKRITERIER

Her har jeg funnet syv forskjellige saker, som jeg mener følger de enkelte nyhetskritetiene:

SAKEN SKAL VÆRE AKTUELL:
Jeg mener DENNE saken fra VG.NO er en veldig aktuell sak, fordi det for kun få dager siden ble begravd over 200 mennesker i jord og gjørmemassene etter jordskredet i Rio de Janeiro i Brasil.

SAKEN KAN VEKKE LOKAL INTERESSE:
DENNE saken vekker den lokale interessen vår der det er over 1000 pasieneter som har fått utsatt behandlingsfristen sin ved Sykehuset i Asker og Bærum. Saken er interessant fordi dette er ting som fort kan gjelde en selv.

















SAKEN KAN HA MED FØLELSER Å GJØRE:
HER finner du en artikkel som appelerer til følelsene. våre. Dette fordi vi opplever mennesker som er påvirket av kriserammende situasjoner, og deres opplevelser. Denne saken kommer også fra en hendelse som har påvirket hele verden.

SAKEN KAN INNEHOLDE EN KONFLINK:
Konflikter påvirker ofte andre enn partene i dem, og MIDTØSTEN-KONFLIKTEN er et eksempel på dette. Her er Palestinerne og Iseralerne blitt brakt inn i en voldsspiral som hver dag krever nye liv. For mediene er konflikt og uenigheter mye mer spennende enn harmoni.

SAKEN KAN HA MED EN KJENT PERSON:
Kjente person har en sentral plass i mediebildet, og HER finner du en artikkel om Pål Bang Hansen, som ble bisatt på torsdag.

SAKEN SKAL VÆRE SPESIELL:
Betydningsløse saker kan få gode oppslag, bare de er uvanlige nok. Slik som DENNE saken, der de omstridte "babyboksene" i Berlin der mødre kan kvitte seg med barna sine ved å putte de i en boks i veggen på et barnehjem, for så å bli adoptert videre til foreldre som vil ha dem.

SAKEN SKAL VÆRE TROVERDIG:
Det er viktig at en nyhetssak er troverdig, slik at man kan stole på det som blir sagt eller skrevet. Bilder er ofte med på å gjøre en sak enda mer troverdig. DENNE artikkelen viser markeringen av 65-års dagen for den allierte bombingen av byen Dresden. Dagen ble markert med uniformerte nynasizter som masjerte i gatene.

onsdag 7. april 2010

GOD UNDERHOLDNING

I dag har vi fått i oppgave å skrive litt om favorittfilm. Og min er ingen ringere enn vår alles MAMMA MIA! Uansett hvor pinlig den til tider kan være, kan man umulig si at dette ikke er fordømt god sommer-underholdning! Med alle de kjente slagerene kommer man ikke i annet enn godt humør. Og hva er vell ikke deiligere enn å komme i godt humør av å se en film med passe bra skuespillere, og passe bra historie? Neida, man skal ikke kimse av skuspillerferdighetene her, de er faktisk på topp! Men så er jo dette en musikal, og det er lett åse at sangferdigheter ikke er det største talentet de har. Men skitt au, denne filmen er høyt elsket. Mamma Mia! er en musikalsk feiring av mødre, døtre og fedre, ekte kjærlighet som forsvant og ny som blir funnet. De romantiske anledningene som byr seg på en gresk øy når kjærligheten svever, og musikk og dans er tilstedet på alle kanter. Hvis du vil ha mer detaljert informasjon om filmen kan du ta en titt HER, eller hvis du allerede er fan, kan du bli bedre kjent med kulissene og karakterene HER.

"Sommerens publikumsfrieri er en energieksplosjon i glorete pastell. Men det er fordømt vanskelig å ikke bli i godt humør av Mamma Mia!"
EIRIK ALVER, DAGBLADET
MUSIKAL: Etter å ha sett filmen fikk jeg så dilla på Mamma Mia at jeg tok med meg en god venninne å så den på Folketeateret. Det er de beste 500 kronene jeg har brukt på lenge! Anbefales!











Vil du også få litt av den gode følelsen? Ta en titt på traileren:

FILMQUIZ

Jeg har tatt FILMQUIZENNORSK FILMINSTITUTT sine sider, og fikk 30 av 30 riktige etter å ha prøvd noen ganger! Hurra for meg, hvor mange riktige klarer du?



MEDIEHISTORIE

For å forstå det store og hele mediebildet er det viktig og vesentlig å ha kunnskap om fortidens medier, og nåtidens mediers historie. Vi hadde tidligere et foredrag om medienes utvikling fra 1550-1820, om avisens histore med mer, men her skal jeg kun gi dere en kort oppsumering om litt av det vesentlige om avisens utvikling opp igjennom årene. Jeg har blant annet funnet ut at den første avisen i verden, var et håndskrevet ark som kom ut i 713 i Beijing. Dette var den aller første, men det var først på 1400-tallet at avisen som medie fikk en sentral rolle i samfunnet. JOHAN GUTENBERG var nemlig mannen som gjorde det mulig for nederlenderene å sende aviser i trykk, vet hjelp av BOKTRYKKERKUNSTEN. Trykkerkunsten ble etterhver mer effektivisert, og i 1812 kom SYLINDERPRESSEN, som gjorde det mulig å trykke mer enn 1500 ark i timen. Først ble pressen drevet for hånd, men den ble fort utviklet til en dampdrevet marskinpresse. Avisene dannet det vi idag kjenner som det offentlige rom. Det ble diskutert både politikk og samfunn, og fordi avisene ble skrevet på en subjektiv måte, ble det skapt debatter. TRYKKEFRIHET, PRESSEFRIHET og YTRINGSFRIHET ble sentrale begreper i avisenes historie, noe de fortsatt er.