tirsdag 19. januar 2010

DEBATT

HER finner du en kritisk debatt om kunnskapsløftet.
En provosrende debatt om dødstraff finner du HER.
HER finner du en inspirerende debatt som setter intarrail på kalenderen!

NEVENYTTIG


mandag 18. januar 2010

USEFUL

ÅNDVERKSLOVEN: Dette er den sentrale loven innenfor rettsområdet opphavsrett. Loven gir opphavsmann eierskap til sine verk, og forbyr autorisert kopiering av andres åndsverk.


CREATIVE COMMONS: Creative Commons er et nonprofit selskap dedikert til å gjøre det lettere for folk å dele og bygge på andres arbeid, i samsvar med regler for opphavsrett

VISSTE DU AT: For å få tillattelse til å publisere og bruke et fotografi i en bok må man få samtykke fra rettighetshaveren? Det kan være enten de som har tatt bildet eller de som har fått opphavsrettighetene til seg.

Så vet vi det!

NECESSARY YES

World Wide Web: Er den engelske betegnelsen på det globale informasjonsrom som gjør tekstdokumenter, bilder, multimedia og mange andre typer informasjon tilgjengeling over internett.

IKT: Dette står for Informasjon og kommunikasjons teknologi. Internett og mobiltelefon

Sikker nettbruk:
Det er viktig å kunne stole på nettkildene man bruker på nettet. Derfor er det viktig å dobbelsjekke fakta. Nettet og pcen alene har ikke muligheten til å skille ut hva som er korrekt og hva som er ukorrekt av fakta.

Kildekritikk:
Det er viktig å være kritisk til kilder. Dette er fordi hvem som helst kan lage en nettside og de kan skrive hva de vil på denne siden. Derfor er det viktig å se hvem som har laget siden og sjekke om dette er en troverdig kilde.

Polarisering:
Partene i en debatt spisser argumentene sine, og kjører dem ut med størst mulig tyngde. Partene trekkes etter hvert så langt fra hverandre at debatten utarter seg til noe som ligner en kamparena. Fokuset ligger ikke lenger på å være saklig, alt dreier seg om å vinne debatten

Portvakter: Bestemmer vinklingen og siler ut stoff som folket skal lese. På nettet kan alle være portvakter

P FOR PENT

Idag er oppgaven å legge inn et copyright fritt bilde, fikse det i photoshop, og poste det inn her. Pent, hva?

I tillegg vil jeg legge til noen linker jeg har funnet, som er relevante og nyttige i mediafaget. Blant annet hjemmesiden til MEDIETILSYNET kan være god å ha, og det samme med NORSK PRESSEFORBUND, -der det finnes oversikter over blant annet "vær-varsom plakaten", "redaktørplakaten" og "tekstreklameplakaten". Disse er nyttige å ha kjennskap til i mediefaget. Det er også viktig å ha LÆREPLANEN til medie og informasjonskunnskap i bakhodet, slik at man vet at man har vært innom og har oversikten over alt man skal.

COS MED COSTUME

Idag er oppgaven å finne et youtube klipp en har lyst til å dele med resten av verden. Og for tiden finnes det kun en favoritt:

COS DERE MED COSTUME 2010!

FØLG OSS HER!